Klytaimnéstra

Sluiten

Klytaimnéstra

tg STAN / Olympique Dramatique / Toneelhuis

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Klytaimnéstra
tg STAN / Olympique Dramatique / Toneelhuis

In de voorstelling komen drie versies van de bekende Griekse tragedie samen: de originele tekst van Aischylos, de meesterlijke Engelse vertaling van Ted Hughes en de rauwe interpretatie Bloedbad van Gustav Ernst. Door deze drie lezingen van de mythische tekst naast elkaar te plaatsen, komen de tomeloze oorlogszucht en toxische mannelijkheid aan de oppervlakte en zien we het personage van Agamemnon in een nieuw daglicht.

Duur n.n.b.
Genre theater
Taal Nederlands, Engels, Grieks, Filipijns
Boventiteling Nederlands

In Gesprek vr 17 mei

Klytaimnestra


'If evil is in this wind, let it blow over.'

Dat lezen we in de vertaling van de Oresteia door Ted Hughes. Het eerste deel uit de trilogie van de Griekse tragediedichter Aischylos richt zich op de geschiedenis van koning Agamemnon en zijn vrouw Klytaimnḗstra. De vorst besluit om hun dochter Iphigenia te offeren in ruil voor een gunstige wind om zijn schepen naar Troje te voeren. Wanneer Agamemnon de Trojaanse oorlog uiteindelijk wint, keert hij terug naar huis, waar hem een confrontatie met Klytaimnḗstra staat te wachten.
-|-
STAN maakte in de zomer van 2022 een openluchtvoorstelling in Elefsina (Griekenland), de geboorteplaats van Aischylos. In 2024 bewerken ze samen met Olympique Dramatique Klytaimnḗstra voor theaterzalen.

De cast bestaat uit een groep van Belgische en Griekse acteurs en een Filipijnse en Noorse performer. Een polyfoon ensemble dat verschillende perspectieven belichaamt en de dynamieken tussen dansers en acteurs blootlegt. Een dissectie van misogynie, 2500 jaar geleden en nu. Van machtshonger en geweld, van de onverschilligheid waarmee we de bruutheid ondergaan. Een bevraging van hedendaagse (gender)identiteiten en waarheden. Met als vormelijke leidraad: waar neemt intuïtie het over van ratio?

Klytaimnestra (c)Sam Asaert

In Gesprek

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van Klytaimnestra verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

Credits


van en met Antonis Antonopoulos, Adriana Bakker, Synne Enoksen, Sara Haeck, Eleni Moleski, Gustavo Gláuber, Maria Skoula, Stijn Van Opstal
concept en regie Jolente De Keersmaeker
tekst 'Agamemnon' (Oresteia) van Aischylos, Ted Hughes en Gustav Ernst
bewegingsadvies Youness Khoukhou
scenografie en licht Thomas Walgrave
-|-
kostuums Rachid Laachir
concept muziek Frank Vercruyssen
productie STAN & Olympique Dramatique | Toneelhuis
in coproductie met European Capital of Culture Elefsina 2023
met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid

meer theater