ITA Ensemble

Julie

Sluiten

Julie

ITA Ensemble / Rebecca Frecknall

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Julie
ITA Ensemble / Rebecca Frecknall

De jonge Britse sterregisseur Rebecca Frecknall maakt een eigentijdse bewerking van het beroemde stuk van August Strindberg.

Duur nnb
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling do 29 februari & do 7 maart

Première zo 25 februari 2024

Julie


Tijdens een midzomernacht in de keuken van een landgoed spelen twee mensen een kat-en-muisspel. Julie, de eigenzinnige jonge dochter van een miljonair, voelt zich opgesloten in het keurslijf van haar afkomst en positie. Zij doorbreekt graag conventies, met name als het gaat over de omgang tussen de hogere en lagere klasse. Tegenover haar staat Jan, de chauffeur van haar vader. Stille getuige in het spel van aantrekking en afstoting tussen Julie en Jan is Christine, de schoonmaakster en tegelijk Jans echtgenote. Wat begint als een flirt, leidt tot een patstelling waar geen uitweg meer mogelijk is.
-|-
Rebecca Frecknall (1986) is in haar thuisland het meest bekend door haar West End regie van Cabaret – een klassieke musical uit de jaren zestig die in het Berlijn van de jaren dertig speelt – waar zij een Olivier Award voor kreeg. The Evening Standard ★★★★★ schreef: ‘Frecknall proves herself one of our most exciting directors, and she draws superb performances from all involved.’ Rebecca Frecknall is Associate Director bij het Londense Almeida Theatre, waar zij o.a. Drie zusters (van Tsjechov) en A Streetcar Named Desire (van Tennessee Williams) regisseerde. Over deze laatste voorstelling schreef The Times ★★★★★: ‘This is raw, poetic, painful and plausible. Funny, too.’

Julie (geregisseerd door Rebecca Frecknall) is gebaseerd op Miss Julie, het toneelstuk geschreven door August Strindberg. Het ITA Ensemble speelt dit door Frecknall bewerkte stuk in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Rebecca Frecknall over Julie

"Ik ben eindeloos gefascineerd door de machtsdynamiek tussen mannen en vrouwen op het toneel. Er zijn maar weinig toneelstukken die deze seksuele en politieke onderstromen op vluchtigere en complexere manieren onderzoeken dan Strindbergs Freule Julie.

De drie jonge personages schakelen tussen liefde en haat, verlangen en afkeer, roekeloos vertrouwen en verlammende angst gedurende één nacht die elk van hun levens zal veranderen. De keuken wordt een slagveld, bunker, podium, graf en gymzaal die van de acteurs vereist dat ze emotionele atleten worden en de grenzen van hun vak verleggen.

Meer dan 130 jaar geleden geschreven en oorspronkelijk verboden vanwege het grove taalgebruik en seksuele inhoud, heeft dit stuk nog steeds het vermogen om een publiek te grijpen, te choqueren en te provoceren. Julie onderzoekt hoe ver mensen elkaar kunnen pushen en legt de vernietigende kracht bloot die we allemaal in ons dragen."

CAST

Language NP Language no problem Eefje Paddenburg Eefje Paddenburg
Language NP Language no problem Minne Koole Minne Koole
Language NP Language no problem Hannah Hoekstra Hannah Hoekstra
Eefje Paddenburg, fotografie Fabian Calis. Julie (geregisseerd door Rebecca Frecknall) is gebaseerd op Miss Julie, het toneelstuk geschreven door August Strindberg. Het ITA Ensemble speelt dit door Frecknall bewerkte stuk in Internationaal Theater Amsterdam (ITA).
Rebecca Frecknall
Regisseur
Rebecca Frecknall

Rebecca Frecknall is een prijswinnende Britse regisseur, die zowel in het Verenigd Koninkrijk als internationaal heeft geregisseerd. Ze is Associate Director bij het Almeida Theatre in Londen.

In seizoen 23|24 regisseert zij bij ITA de voorstelling Julie.

Bekijk Profiel

CREDITS


naar August Strindberg
bewerking en regie Rebecca Frecknall
vertaling en dramaturgie Anna Sijbrands
scenografie Chloe Lamford
lichtontwerp Jack Knowles
muziek George Dennis
kostuums An D'Huys
-|-
met dank aan onze Particuliere Producent Remke Schermer en de Compagnons die hun gezamenlijke steun aan Julie hebben geoormerkt.
deze voorstelling wordt ondersteund door Ammodo, KPMG

Deze voorstelling wordt ondersteund door

MEER ITA ENSEMBLE