De plantage van onze voorouders

Sluiten

De plantage van onze voorouders

Orkater / Geert Lageveen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
De plantage van onze voorouders
Orkater / Geert Lageveen

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na de 'beëindiging' van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid.

Duur nnb
Genre muziektheater
Taal Nederlands

In Gesprek vr 24 & za 25 november

De plantage van onze voorouders


'Wie zijn wortels niet kent kan ook niet groeien.'

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden.
-|-
De actrices Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

De livemuziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

De plantage van onze voorouders door Orkater. Te zien bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Gefotografeerd door Anneclaire de Breij

Manoushka Zeegelaar Breeveld over De plantage van onze voorouders

'Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.'
De plantage van onze voorouders door Orkater. Te zien bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Gefotografeerd door Anneclaire de Breij

In Gesprek

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van De plantage van onze voorouders verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

Recensies

Volkskrant

“Een persoonlijk-historisch document én een scherp tijdgeestportret.”

Trouw

“Geslaagde podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ is nu ook een geslaagde voorstelling.”

Het Parool

"Wonderlijk is de extra laag die beide actrices toevoegen door eigen ervaringen te vermengen met het onderzoek."

Credits


concept Manoushka Zeegelaar Breeveld
regie Geert Lageveen
tekst Bodil de la Parra 
spel Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld
muziek Shauntell Baumgard en Yariv Vroom
-|-
scenografie Mathieu Wijdeven
kostuums Annique Nahumury (Terror Kittens)
lichtontwerp Stefan Dijkman
gebaseerd op de Prospektor/VPRO podcast De Plantage van onze voorouders

Meer muziektheater